Tell-a-FriendGeelrys met Rosyntjies

Gepos in Resepte in Afrikaans  
Geelrys met Rosyntjies 

Suid Afrika se oudste rys dis, geelrys met rosyntjies is ook bekend as vendusierys of begrafnisrys. Toe die eerste vendusies in die Kaap gehou vas het koopers van heinde en ver gekom. Die Kaapse Maleiers, wat toe slawe was, het groot potte kos gemaak wat rys ingesluit het. Die rys was gekleur met borrie en met spysere en rosynties gegeur, dus die naam vendusierys. Die Afrikaaners en Kaapse Maleiers kook ook geelrys vir die maaltyd na ´n begrafnis, dus die ander naam, begrafnisrys.

Kook Tyd:
Totale Tyd:
Lewer: 4–6 porsies
Bestanddele
  • 250 ml rys

  • 5 ml sout

  • 5 ml borrie

  • 1 stuk pypkaneel

  • 37,5 ml suiker

  • 125 ml pitlose rosyntjies

  • 15 ml botter

Metode
  1. Plaas die rys, sout, borrie, pypkaneel en suiker in ´n pot en bedek met water

  2. Kook oor matige hitte tot die rys sag is, dreineer

  3. Plaas die rys saam met die rosyne in ´n vergietes en stoom 45 minute oor kookende water

  4. Voeg die botter by en meng met ´n vurk.

Kategorie: Bygereg

Cuisine: Suid Afrikaans

Sub-Kategorie: Tradisioneel

Total Views: 3369

Word Count: 345

Comment on Twitter

Meer Resepte in "Resepte in Afrikaans"

Koeksisters
Gepos 03-10-2009 in Resepte in Afrikaans
Koeksisters
Die yskoue stroop is die eerste geheim van koeksisters maak, so moenie eers met louerige stroop probeer nie!
Lees Meer »
Bier Brood
Gepos 03-10-2009 in Resepte in Afrikaans
Bier Brood
Bierbrood kan eenvoudig uit meel, bier en suiker gemaak word, maar as ´n bykomende rysmiddel (bv. koeksoda of suiker en gis) nie bygevoeg word nie, sal die…
Lees Meer »
Melktert
Gepos 03-10-2009 in Resepte in Afrikaans
Melktert
Melktert is 'n tradisionele Suid-Afrikaanse soet deeg kors met 'n romerige vulsel gemaak van melk, meel, suiker en eiers wat baie maklik is om voor te bere…
Lees Meer »
Boerewors
Gepos 03-10-2009 in Resepte in Afrikaans
Boerewors
Die boerewors resep moet met goeie gehalte vleis gemaak word. Verwyder senings van vleis. Sny in klein stukkies om te maal. Moenie te veel vet byvoeg nie want…
Lees Meer »
Smoorsnoek
Gepos 03-10-2009 in Resepte in Afrikaans
Smoorsnoek
Smoorsnoek,´n heerlike Kaapse Maleies vis dis wat met snoek, aartappels en speserye gemaak word is gewoonlik met rys en moskonfyt bedien maar appelkoos kon…
Lees Meer »

Meer Resepte in "Resepte in Afrikaans"